7 handige tips voor vlotte vacatures

Het pad van sollicitanten naar hun droomjob gaat meestal van start met een vacature. Voor zij die denken dat je hierbij gewoon wat jobvereisten in een tekst giet: think twice. Geen enkele vacature is dezelfde. Aantrekkelijke aanwervingsteksten leveren kandidaten op, kwalitatief en kwantitatief. Daarom geven we je graag enkele tips voor vlotte vacatures, waarvoor de kandidaten in de rij gaan staan.

Verkoop een droom niet de job. De eerste handige tip voor vlotte vacatures.

We beginnen met een tip die doorheen de hele vacature mag schemeren. Een job neemt een groot deel in van iemands tijd op deze aardbol. Wanneer je een vacature in de kijker wil zetten, is het daarom belangrijk om mensen warm te maken voor die nieuwe stap in het professionele leven. Want laat ons eerlijk zijn: een nieuwe job verandert je leven. Laat de werkzoekende daarom dromen van een levensstap in de goede richting. Stel de organisatie, de waarden en de cultuur goed voor, pak uit met wat jouw bedrijf uniek maakt en overtuig de lezer een rol op te nemen in het hele verhaal.

Trek de aandacht. De tweede handige tip voor vlotte vacatures.

Een sterke eerste paragraaf trekt meteen de aandacht van de geïnteresseerde. De lezer moet zin krijgen om jouw bedrijf beter te leren kennen. Schrijf daarom ook uit het perspectief van de kandidaat. Heb het niet over “Wij zijn op zoek naar …”, maar ga de richting op van “Ben jij op zoek naar …”. Zorg daarnaast voor de nodige keywords in de eerste alinea, om sneller opgepikt te worden door de zoekmachines. Je kunt eventueel gebruik maken van de keywordplanner en onderzoeken welke keywords het grootste zoekvolume bereiken.

Kruip in de huid van de kandidaat. De derde handige tip voor vlotte vacatures.

Het is steeds belangrijk om je te verplaatsen in je doelpubliek. Zo trek je makkelijker de ideale kandidaat voor de job aan. Gebruik termen die die persoon triggert. Weet je niet meteen welke termen te gebruiken? Google Trends kan uitsluitsel geven over de populariteit van jobs, functietitels, voordelen …

Wees Duidelijk. De vierde handige tip voor vlotte vacatures.

Allroundmedewerker, brand warrior, retail jedi … Deze creatieve functietitels klinken allemaal leuk en toveren misschien een glimlach op het gezicht van de werkzoekende, maar brengen uiteindelijk weinig zoden aan de dijk. Wees liever helder in de functie die je aanbiedt: polyvalent medewerker, marketingmanager en winkelbediende zijn doelgerichter en gedetailleerder. Duidelijke functietitels zullen ook meer impressies opleveren.

Pak uit met wat je te bieden hebt. De vijfde handige tip voor een vlotte vacature.

We gebruiken de term niet graag, maar er is een war for talent bezig. Er zijn meer open vacatures dan werkzoekenden. Het kan dus weleens gebeuren dat kandidaten verschillende jobs voor het uitkiezen hebben. De voordelen die je aanbiedt kunnen de kandidaat dan ook over de streep trekken. En als die voordelen niet zo hard verschillen van de voordelen bij andere werkgevers, kan de omschrijving de aantrekkelijkheid verhogen.

Less is more. De zesde handige tip voor vlotte vacatures.

Ellenlange vacatureteksten zijn niet meer van deze tijd. Laat daarom elk woord tellen. Wanneer je tekst te lang is, gaat de essentie verloren. Clichés vermijden en verwaarloosbare zinnen verwijderen, helpt je al een heel eind op weg naar een beknopte en directe vacature. Overstelp de lezer daarnaast niet met een overvloed aan informatie, eisen en jobinhoud. Zorg voor een combinatie van beschrijving en opsomming. Een teveel van beide werkt minder overtuigend en triggert de lezer niet. Gebruik daarnaast maximum 7 opsommingsbullets na elkaar.

CTA als kers op de taart. De zevende handige tip voor vlotte vacatures.

Om de werkzoekende op het einde van je vacature volledig over de streep te trekken, zorg je best voor een charmante en motiverende call to action. Zo maak je eens te meer duidelijk dat het leuk werken is binnen jullie stekje.

Heb je onze tips voor vlotte vacatures toegepast en zo de ideale tekst opgesteld? Neem dan eens een kijkje naar onze blog ‘Werk maken van jobadvertenties op Facebook‘ en laat de sollicitaties binnenstromen!

Form

Bestel nu je onlinerekruteringsoplossing